Beatles / Clash

Ξεκινώντας το μουσικό μας ταξίδι από το Λίβερπουλ, κάπου λίγο μετά το 1940, σε μια Αγγλία που αναρρώνει από τα δεινά του Β' παγκοσμίου πολέμου, σ' ένα λιμάνι που σφύζει από ξένους, με υπόκρουση αμερικάνικα μπλουζ, R&B και κάντρι μουσική, βλέπουμε, με μια μικρή διαφορά ετών στη διαδοχή της ηλικίας τους, να γεννιούνται οι απόλυτοι σταρ της ροκ σκηνής, οι Beatles.

 

Το ροκ

Το βιβλίο περιγράφει τη διαδρομή του συγκροτήματος από τις εργατικές συνοικίες του λιμανιού, στα υπερπολυτελή μητροπολιτικά Penthouse των ακριβότερων ξενοδοχείων του κόσμου και των charts μέχρι την αποχώρηση του Paul McCartney το 1970, η οποία ανακοινώθηκε στο δελτίο Τύπου που συνόδευε τον πρώτο προσωπικό του δίσκο και σήμανε στην ουσία και τη διάλυση του συγκροτήματος.

Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε χρονολογικές περιόδους: 1940-1962, τα πρώτα χρόνια της γέννησης του συγκροτήματος, η μανία των χρόνων 1962-1966, την εποχή που οι Beatles κατέκτησαν την Αμερική και ολόκληρο τον κόσμο με τη μουσική τους.

Στη συνέχεια την ψυχεδελική περίοδο 1966-1968, με τους Beatles ν' αλλάζουν πρόσωπο και να ωριμάζουν στρέφοντας το βλέμμα τους στον εσωτερισμό, ο διαλογισμό και τα ψυχεδελικά ναρκωτικά, τη γνωριμία του Lennon με τη Yoko Οnο και το θάνατο του μάνατζερ τους Brian Epstein από υπερβολική δόση υπνωτικών. Τέλος την τελευταία διετία 1968-1970, που έκλεισε τον κύκλο του πιο πετυχημένου μουσικού γκρουπ στον κόσμο. Στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου παρατίθεται πλήρης δισκογραφία, βιβλιογραφία και φιλμογραφία του γκρουπ.

 

Το πανκ

Ακολουθώντας χρονολογική σειρά και παραμένοντας στο Λονδίνο, το 1976 συναντάμε την εξέλιξη του βρετανικού πανκ. Το βιβλίο ξεκινάει με μια πολύ εμπεριστατωμένη εισαγωγή για τη γέννηση του πανκ στη Βρετανία, τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που οδήγησαν σ' αυτό και τους βασικούς εκπροσώπους του, τον Μάλκομ Μακ Λάρεν, τους Σεξ Πίστολς, την επιρροή των New York Dolls και των Ramones κι εν συνεχεία επικεντρώνεται στους Clash, τη μοναδική μπάντα που έχει σημασία (The only Band that matters).

Η ιστορία των Clash και του πανκ εν γένει είναι σε όλη της την εξέλιξη σύμφυτη με τις κοινωνικές συνθήκες που επεκράτη-σαν στη Βρετανία μέχρι το 1985 που το γκρουπ διαλύθηκε κι έτσι το βιβλίο ακολουθεί ακριβώς αυτή την εξέλιξη: την αντίδραση του πανκ απέναντι στο συντηρητικό αγγλικό κατεστημένο και τη βασίλισσα, τα προβλήματα των πανκ συγκροτημάτων με την αστυνομία που τους θεωρούσε απλούς βάνδαλους και κοινούς ταραχοποιούς, την ίδρυση της οργάνωσης «Ροκ ενάντια στο Ρατσισμό» (Rock Against Racism) το 1976 στη Βρετανία, το πανηγύρι ενάντια στο Ρατσισμό, το 1978 στο πάρκο Βικτόρια του Χάκνευ στο Λονδίνο, με συμμετοχή πανκ συγκροτημάτων, μεταξύ των οποίων και οι Clash (ο Joe Strummer εμφανίστηκε με μπλουζάκι με το σήμα των Ερυθρών Ταξιαρχιών).

Το 1979 οι Clash ξεκινούν να κατακτήσουν το αμερικάνικο κοινό, περιοδεύοντας στην Αμερικάνικη ήπειρο όπου γνωρίζουν τεράστια επιτυχία.

Στις αρχές τις δεκαετίας του 80' ανεβαίνει στην πρωθυπουργία της Μ. Βρετανίας η Θάτσερ δίνοντας πολλή τροφή στο κίνημα των πανκ που πλέον διασπάται σε επιμέρους είδη (New Wave, electro pop...). Οι Clash ηχογραφούν το London Calling που τους οδηγεί σε νέους μουσικούς δρόμους. Αυτά μέχρι το 1983 που σηματοδοτεί την αρχή του τέλους για το συγκρότημα.

Το βιβλίο τελειώνει με αναφορές στην μετά- Clash εποχή, στους σόλο δίσκους του Joe Strummer και φυσικά με πλήρη δισκογραφικό και βιβλιογραφικό οδηγό για το συγκρότημα.